Húsgolyó leves
Előkészítés
30 min
Főzés
20 min
Hozzávalók (1 adag)
500g darálhús ( lehet disznó, marha vagy csirke is)
350g répa
150g fehérrépa
ízlés szerint mehet bele reszelt karalábé- zeller is
1 nagy fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
1 db tojás
2.5l víz ( vagy húsleves alaplé)
só
0.5 tk bors
1tk lestyán
1tk csombor
1tk pirospaprika
50g rizs
Elkészítés
1. lépés
A zöldségeket nagylyukú reszelőn 2. lépés
lereszelem, a hagymát apró kockákra vágom és a felét az olajon elkezdem pirítani a zöldségekkel együtt. A hagymának a másik felét, a gombócba gyúrjuk.3. lépés
Hozzáadjuk a zöldségekhez a paradicsompasztát és a fűszereket, majd felöntöm 2,5 l vízzel vagy alaplével.4. lépés
Amíg forr, elkészítem a gombócokat. A darálthúshoz hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a finomra aprított petrezselyemzöldet, 1 tojást, sót, borsot, pirospaprikát és összegyúrjuk. Ha híg maradt a massza, hozzáadunk 1-2 ek zsemlemorzsát, majd kicsi gombócokat (kisebb diónyi) formázunk belőle.5. lépés
Ha a leves felforrt beletesszük a húsgolyókat és 25-30 percig főzöm. A vége előtt 8 perccel beleteszem a rizst és jól elkeverem. A legvégén mehet bele egy fél vagy egész citrom leve ízlés szerint.