Klasszikus fasírt

Előkészítés
45 min
Főzés
30 min
Hozzávalók (10 adag)
1 fej hagyma ( lereszelve kislyukú reszelőn)
0.5tk só
1 db zsemle
100 ml meleg tej
500 g darált sertéshús
1 tk pirospaprika
1 tk majoranna
2 ek zsemlemorzsa ( + a beleforgatáshoz)
2 gerezd fokhagyma ( áttörve)
1 db tojás
bő olaj ( a sütéshez)
Elkészítés
1. lépés
A hagymát lereszeljük. A zsemlét apró darabokra tépjük, majd leöntjük a tejjel, 5 percig áztathuk. 2. lépés
Összekeverjük a húst, a fűszereket, az áztatott zsemlét, a zsemlemorzsát, a tojást, a zúzott fokhagymát, majd alaposan összedolgozzuk, ezután hagyjuk állni fél órát a hűtőben.3. lépés
Gombócokat formázunk belőle (ha nagyobbak lettek kicsit lenyomkodjuk, hogy egyenletesebben süljön).4. lépés
Zsemlemorzsába forgatjuk és forró (ideális esetben 160 fokos) olajban, közepes fokozaton, oldalanként addig sütjük, amíg szépen megpirul (de nem ég) majd papírtörlőre tesszük.5. lépés
Tipp: Ha kevesebb olajat használnánk, akkor mindkét oldalát a fasírtoknak pirítsuk meg egy kevés olajon. Amikor már ropogosak az oldalai, tegyük légkeveréses sütőbe, 220 fokon, 15 percre.6. lépés
Tipp: Amikor az olajat felforrósítjuk, ne füstöljön el az olaj a magas fokozattól vagy a bika lángtól, adni kell neki időt, hogy felmelegedjen, indukcióson kb 7-esen melegítem majd 5-6-os fokozaton sütöm). Lehet tenni egy próbát, hogy elég meleg-e: beledobunk egy kis csipetnyi fasírtmasszát, ha szépen buborékozva, sercegve sülni kezd, akkor jó az olaj hőmérséklete, ha ez nem történik meg, akkor még nem elég meleg. Ha pedig elszenesedik, akkor…túl meleg. 😃 A próba után a kis darabkát mindenképp vegyük ki.)