Faluszelen logo

Klasszikus fasírt

main pic
Előkészítés
45 min
Főzés
30 min

Hozzávalók (10 adag)

1 fej hagyma ( lereszelve kislyukú reszelőn)
0.5tk
1 db zsemle
100 ml meleg tej
500 g darált sertéshús
1 tk pirospaprika
1 tk majoranna
2 ek zsemlemorzsa ( + a beleforgatáshoz)
2 gerezd fokhagyma ( áttörve)
1 db tojás
olaj ( a sütéshez)

Elkészítés

A hagymát lereszeljük. A zsemlét apró darabokra tépjük, majd leöntjük a tejjel, 5 percig áztathuk.
Összekeverjük a húst, a fűszereket, az áztatott zsemlét, a zsemlemorzsát, a tojást, a zúzott fokhagymát, majd alaposan összedolgozzuk, ezután hagyjuk állni fél órát a hűtőben.
Gombócokat formázunk belőle (ha nagyobbak lettek kicsit lenyomkodjuk, hogy egyenletesebben süljön).
Zsemlemorzsába forgatjuk és forró (ideális esetben 160 fokos) olajban, közepes fokozaton, oldalanként addig sütjük, amíg szépen megpirul (de nem ég) majd papírtörlőre tesszük.
Tipp: Ha kevesebb olajat használnánk, akkor mindkét oldalát a fasírtoknak pirítsuk meg egy kevés olajon. Amikor már ropogosak az oldalai, tegyük légkeveréses sütőbe, 220 fokon, 15 percre.
Tipp: Amikor az olajat felforrósítjuk, ne füstöljön el az olaj a magas fokozattól vagy a bika lángtól, adni kell neki időt, hogy felmelegedjen, indukcióson kb 7-esen melegítem majd 5-6-os fokozaton sütöm). Lehet tenni egy próbát, hogy elég meleg-e: beledobunk egy kis csipetnyi fasírtmasszát, ha szépen buborékozva, sercegve sülni kezd, akkor jó az olaj hőmérséklete, ha ez nem történik meg, akkor még nem elég meleg. Ha pedig elszenesedik, akkor…túl meleg. 😃 A próba után a kis darabkát mindenképp vegyük ki.)