Faluszelen logo

Kolbászos sajtos krumplislepény

main pic
Előkészítés
90 min
Főzés
40 min

Hozzávalók (4 adag)

A tésztához
400 g burgonya ( főtt, áttört)
90 ml 2,8%-os tej
1 teáskanál kristálycukor
30 g friss élesztő ( m)
540 g rétesliszt
45g zsír ( vagy olaj)
0.5 teáskanál só
340 ml víz
A tepsire
zsír ( vagy olaj a kenéshez)
A feltéthez
150g tejföl ( 20%-os)
125 g paprikás szalámi ( vagy kolbász)
2 szál újhagyma ( lehet lilahagyma is)
300 g kemény sajt (pl. Trappista vagy gouda- reszelt)m)

Elkészítés

A burgonyákat meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós vízben puhára főzzük.
Közben felfuttatjuk az élesztőt a langyos cukros tejben.
Mikor a burgonya puhára főtt, leszűrjük, áttörjük, majd hagyjuk kihűlni.
Mikor a burgonya kihűlt, hozzáöntjük a tészta többi hozzávalóját. (Liszt, zsír, só, víz, felfuttatott élesztő.)
Bekeverjük a tésztát sűrű nokedlitészta állagúra.
Liszttel megszórjuk a tetejét és letakarva kelesztjük egy órán át meleg helyen.
Mikor a tészta megkelt, egy gáztepsibe sütőpapírt terítünk. Ezt vékonyan megkenjük zsírral, ráborítjuk a tésztát, és egyenletesen kilapítjuk a tepsiben.
25 perc alatt elősütjük egy 220 C-ra előmelegített sütőben légkeverés nélkül, alul felül sütésen.
Ha megvan, megkenjük a tetejét a tejföllel.
Megrakjuk egyenletesen a szalámival vagy kolbásszal, majd a karikára vágott újhagymával, végül a reszelt sajttal.
Visszatesszük a sütőbe, mostmár 230 fokra, és 15 perc alatt pirosra sütjük. Alsó-felső sütést használjunk, és a sütő alsó részébe tegyük, ha nem éget a sütő alja.
Egyébként kb bármivel meg lehet pakolni ami van otthon, a fantáziánkra és a hűtőmaradékra van bízva.