Faluszelen logo

Lasagne Bolognese

main pic
Előkészítés
25 min
Főzés
75 min

Hozzávalók (5 adag)

==== RAGU =====
1 fej vöröshagyma (finomra vágva)
1kisebb kb 200g zellergumó (felkockázva)
2db kb 200g sárgarépa (felkockázva)
2ek olívaolaj
500g marhahús (darált)
1dl vörösbor
3 gerezd fokhagyma
2 lapos tk
1/2tk fehér bors
1/4tk szerecsendió (őrölt)
600ml passzírozott paradicsomlé
===== BESAMEL =====
60g vaj
60g liszt
1l tej
1/4tk szerecsendió (őrölt)
1/4tk bors
1 lapos tk
só, bors
===== RÉTEGEZÉS =====
12db kb 250g lasagne lap
80g reszelt parmezán

Elkészítés

A finomra vágott hagymát és a felkockázott zellert és répát kevés olívaolajon lepirítjuk.
Hozzáadjuk a darálthúst, amit szintén magas lángon lepirítunk.
Hozzáadjuk a fokhagymát, reszelt szerecsendiót, sót, borsot.
Felöntjük vörösborral, és 5 percig rotyogtatjuk.
Hozzáadjuk a paradicsomlét is, és kb 20-30 percig fôzzük.
A besamelhez a vajat megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, habverôvel elkeverjük és felhevítjük.
Folyamatos keverés közben, mielôtt még megbarnulna a liszt, felöntjük a szobahômérsékletû tejjel.
Kb 5 perc forralás után eléri a kellô sûrûséget, ekkor beletesszük a sót, borsot és a reszelt szerecsendiót.
Az így elkészült besamelbôl, kb 100ml-t átöntünk a bolognai raguba.
200 fokra előmelegítjük a sütőt.
Egy magas falu tepsit kikenünk olívaolajjal, jöhet rá egy réteg besamel, majd 3 tésztalap.
Erre tesszük a ragu egyharmadát, megszórjuk reszelt parmezánnal.
Ezt még kétszer megismételjük. Vigyázzunk, hogy a végére bőven maradjon besamel.
Feltesszük az utolsó réteg tésztát is, majd ráöntjük a maradék besamelt, és gazdagon megszórjuk reszelt parmezánnal.
200 fokra elômelegített sütôben 20-25 percig sütjük. Ezután grill fokozaton 5 percig sütjük, hogy megbarnuljon a teteje.