Lasagne Bolognese

Előkészítés
25 min
Főzés
75 min
Hozzávalók (5 adag)
==== RAGU =====
1 fej vöröshagyma (finomra vágva)
1kisebb kb 200g zellergumó (felkockázva)
2db kb 200g sárgarépa (felkockázva)
2ek olívaolaj
500g marhahús (darált)
1dl vörösbor
3 gerezd fokhagyma
2 lapos tk só
1/2tk fehér bors
1/4tk szerecsendió (őrölt)
600ml passzírozott paradicsomlé
===== BESAMEL =====
60g vaj
60g liszt
1l tej
1/4tk szerecsendió (őrölt)
1/4tk bors
1 lapos tk só
só, bors
===== RÉTEGEZÉS =====
12db kb 250g lasagne lap
80g reszelt parmezán
Elkészítés
1. lépés
A finomra vágott hagymát és a felkockázott zellert és répát kevés olívaolajon lepirítjuk.2. lépés
Hozzáadjuk a darálthúst, amit szintén magas lángon lepirítunk.3. lépés
Hozzáadjuk a fokhagymát, reszelt szerecsendiót, sót, borsot.4. lépés
Felöntjük vörösborral, és 5 percig rotyogtatjuk.5. lépés
Hozzáadjuk a paradicsomlét is, és kb 20-30 percig fôzzük.6. lépés
A besamelhez a vajat megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, habverôvel elkeverjük és felhevítjük.7. lépés
Folyamatos keverés közben, mielôtt még megbarnulna a liszt, felöntjük a szobahômérsékletû tejjel.8. lépés
Kb 5 perc forralás után eléri a kellô sûrûséget, ekkor beletesszük a sót, borsot és a reszelt szerecsendiót.9. lépés
Az így elkészült besamelbôl, kb 100ml-t átöntünk a bolognai raguba.10. lépés
200 fokra előmelegítjük a sütőt.11. lépés
Egy magas falu tepsit kikenünk olívaolajjal, jöhet rá egy réteg besamel, majd 3 tésztalap.12. lépés
Erre tesszük a ragu egyharmadát, megszórjuk reszelt parmezánnal.13. lépés
Ezt még kétszer megismételjük. Vigyázzunk, hogy a végére bőven maradjon besamel.14. lépés
Feltesszük az utolsó réteg tésztát is, majd ráöntjük a maradék besamelt, és gazdagon megszórjuk reszelt parmezánnal.15. lépés
200 fokra elômelegített sütôben 20-25 percig sütjük. Ezután grill fokozaton 5 percig sütjük, hogy megbarnuljon a teteje.