Palócleves kuktában

Előkészítés
30 min
Főzés
100 min
Az eredeti palócleves adaptációja kuktában való főzéshez. A különbség annyi, hogy nem csinálunk pörkölt alapot neki, hanem csak a kuktában főzzük meg a hozzávalókat. Így is tökéletes :)
Hozzávalók (8 adag)
2 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1db paprika
1db paradicsom
1kg sertés húsos csont
1ek só
1/2tk őrölt fekete bors
3db babérlevél
2l víz
2db sárgarépa
1db zöldség gyökér
4db krumpli
1tk fűszerkömény
2tk pirospaprika
200g zöldbab
1 db citrom
1marék kapor
Elkészítés
1. lépés
A kukta lábasában felforraljuk a sertés csontokat, és leszedjük a habját.2. lépés
Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot, babérlevelet, sót borsot.3. lépés
Lezárjuk a kuktát. A legmagasabb hőfokon addig forraljuk, amíg egyet szisszen, ekkor levegyük a lángot közepesre.4. lépés
40 percig főzzük, és félretesszük a kuktát, kb 20 percig várunk amíg a nyomás csökken annyira, hogy ki lehessen nyitni.5. lépés
Kivesszük a csontokat, és lefejtjük a húst róla, majd a húst visszarakjuk a lábasba.6. lépés
A lábasba beletesszük az kis kockákra (kb 1cm) vágott krumplit, répát, zöldséget. Hozzáadjuk a fűszerköményt és a pirospaprikát.7. lépés
Közepes lángon 20 percig főzzük, ekkor hozzáadjuk zöldbabot, és további 15 percig főzzük amíg puhák nem lesznek a zöldségek.8. lépés
Finomra vágott friss kaporral szórjuk meg, friss citrom levélel savanyítsuk. 9. lépés