Faluszelen logo

Palócleves kuktában

main pic
Előkészítés
30 min
Főzés
100 min
Az eredeti palócleves adaptációja kuktában való főzéshez. A különbség annyi, hogy nem csinálunk pörkölt alapot neki, hanem csak a kuktában főzzük meg a hozzávalókat. Így is tökéletes :)

Hozzávalók (8 adag)

2 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1db paprika
1db paradicsom
1kg sertés húsos csont
1ek
1/2tk őrölt fekete bors
3db babérlevél
2l víz
2db sárgarépa
1db zöldség gyökér
4db krumpli
1tk fűszerkömény
2tk pirospaprika
200g zöldbab
1 db citrom
1marék kapor

Elkészítés

A kukta lábasában felforraljuk a sertés csontokat, és leszedjük a habját.
Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot, babérlevelet, sót borsot.
Lezárjuk a kuktát. A legmagasabb hőfokon addig forraljuk, amíg egyet szisszen, ekkor levegyük a lángot közepesre.
40 percig főzzük, és félretesszük a kuktát, kb 20 percig várunk amíg a nyomás csökken annyira, hogy ki lehessen nyitni.
Kivesszük a csontokat, és lefejtjük a húst róla, majd a húst visszarakjuk a lábasba.
A lábasba beletesszük az kis kockákra (kb 1cm) vágott krumplit, répát, zöldséget. Hozzáadjuk a fűszerköményt és a pirospaprikát.
Közepes lángon 20 percig főzzük, ekkor hozzáadjuk zöldbabot, és további 15 percig főzzük amíg puhák nem lesznek a zöldségek.
Finomra vágott friss kaporral szórjuk meg, friss citrom levélel savanyítsuk.