Faluszelen logo

Sütőtökkrémleves

main pic
Előkészítés
20 min
Főzés
60 min
Október illatú krémleves.

Hozzávalók (4 adag)

LEVES
1/2 db sütőtök
1 egész fej fokhagyma ((kb 15gerezd))
3db paradicsom
2 db lilahagyma (vagy vöröshagyma))
2 nagyobb sárgarépa
200ml tejszín
1l víz (vagy alaplé )
1tk
KENYÉRKOCKÁK
15ml olívaolaj
3szelet kovászos kenyér
csipet olasz fűszerkeverék (opcionális)
csipet

Elkészítés

KENYÉRKOCKÁK
A sütőt, légkeverésen, 200 fokra előmelegítjük.
A kenyérszeleteket 1cm-es kockákra vágjuk, beleforgatjuk az olíva olajba, megsózzuk, megfűszerezzük, és 5 perc alatt ropogósra sütjük.
LEVES
A sütőt, légkeverésen, 200 fokra előmelegítjük.
A sárgarépát meghámozzuk, a fokhagyma gerezdeket megpucoljuk (vagy csak az egész fokhagyma gyökerét levágjuk, és amikor megsült kipréseljük) paradicsomokat félbevágjuk. A sütőtököt kibelezzük, de nem kell meghámozni.
Az összes zöldséget 40 percig 200 fokon egy tepsiben megsütjük.
Amikor kész, megvárjuk, hogy kihűljön, ha a fokhagymát egészben sütöttük kipréseljük, a sütőtökből kikanalazzuk a húsát ( a héját eldobjuk).
Egy nagyobb lábasba tesszük a megsült zöldségeket, hozzáadjuk a tejszínt, vizet, és egy botmixer segítségével minden pépesre keverünk.
A lábast közepes lángra tesszük, és megvárjuk, hogy rottyanjon egyet a leves, ízlés szerint megsózzuk.
Tálaláskor tökmagolajjal, és petrezselyemmel díszítjük.