Faluszelen logo

Zöldségleves grízgombóccal

main pic
Előkészítés
15 min
Főzés
30 min

Hozzávalók (4 adag)

LEVES
6közepes (280g) répa (karikázva)
1 nagyobb fehérrépa (karikázva)
1/3db zellergumó (apróra kockázva)
20cm (80g) póréhagyma (karikázva)
1 közepe (160g) krumpli (apróra kockázva)
15ml olíva olaj
1gerezd fokhagyma
1marék petrezselyem
2ll víz
kakukkfű
só, bors
GRÍZGOMBÓC
1db tojás
5ek (65g) gríz

Elkészítés

Előkészítjük a zöldségeket, a répát, fehérrépát, póréhagymát lekarikázzuk, a zellergumót és a krumplit apró kockákra vágjuk.
Egy kevés olajon elkezdjük pirítani a karikára vágott póréhagymát, hozzáadjuk a többi zöldséget a krumplin kívül (répa, fehérrépa, zellergumó) és tovább pirítjuk.
Addig pirítjuk, kevergetve, amíg a répa ki nem adja a sárga színét az olajba (ettől lesz a levesnek színe). Kb 10p.
Ekkor mehet rá só, egy kevés bors, kevés kakukkfű és a gerezd fokhagyma kinyomva. Tovább pirítjuk, átforgatjuk, és felöntjük másfél liter hidegvízzel (vagy húslevessel ha van) és hozzáadjuk a friss petrezselymet.
Amikor a zöldségek már féli megpuhultak, hozzáadjuk a krumplit is, és addig főzzük amíg a krumpli is megpuhul. Kb 20p.
A grízgombócot időközben elkészítjük. Egy tojást felverünk, csipetnyi sót hozzáadunk, belekeverjük az 5 csapott evőkanál grízt, az állaga ilyenkor még inkább folyós. Pár percig állni hagyjuk, ez idő alatt besűrűsödik. Ezután beleszaggatjuk a levesbe, és további 5percig főzzük.