Bagel

Előkészítés
20 min
Főzés
30 min
Amerika egyik kedvenc kenyérféléje, tökéletes első próbálkozásnak a péksütemények világában.
Hozzávalók (1 adag)
600g liszt
20g friss élesztő
1ek olaj
1ek cukor
1tk só
1ek méz
300ml víz
szezámmag, egész mák vagy zabpehely
Elkészítés
1. lépés
A langyos vízbe tegyük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk 15percig huzatmentes meleg helyen.2. lépés
A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és az olajat, dolgozzuk össze, amíg rugalmas tésztát nem kapunk.3. lépés
Takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen addig pihentessük, míg duplájára nem kel (kb 1h).4. lépés
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.5. lépés
Amikor megkelt, tegyük a tésztát egy lisztezett deszkára, és vágjuk 8 egyenlő darabra.6. lépés
Formáljunk belőlük gombócokat, és fúrjunk a közepükbe lyukat.7. lépés
Letakarjuk, és még fél órát pihentetjük.8. lépés
Egy fazékban forraljunk fel 2 liter vizet, és adjunk hozzá egy teáskanál sót és egy evőkanál mézet.9. lépés
Tegyük bele a tésztákat, fél percig főzzük, majd forgassunk rajta egyet, vegyük ki, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.10. lépés
Szórjuk meg szezámmaggal, egész mákkal vagy zabpehellyel.11. lépés
A sütőben süssük 15 percig.