Faluszelen logo

Bagel

main pic
Előkészítés
20 min
Főzés
30 min
Amerika egyik kedvenc kenyérféléje, tökéletes első próbálkozásnak a péksütemények világában.

Hozzávalók (1 adag)

600g liszt
20g friss élesztő
1ek olaj
1ek cukor
1tk
1ek méz
300ml víz
szezámmag, egész mák vagy zabpehely

Elkészítés

A langyos vízbe tegyük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk 15percig huzatmentes meleg helyen.
A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és az olajat, dolgozzuk össze, amíg rugalmas tésztát nem kapunk.
Takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen addig pihentessük, míg duplájára nem kel (kb 1h).
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Amikor megkelt, tegyük a tésztát egy lisztezett deszkára, és vágjuk 8 egyenlő darabra.
Formáljunk belőlük gombócokat, és fúrjunk a közepükbe lyukat.
Letakarjuk, és még fél órát pihentetjük.
Egy fazékban forraljunk fel 2 liter vizet, és adjunk hozzá egy teáskanál sót és egy evőkanál mézet.
Tegyük bele a tésztákat, fél percig főzzük, majd forgassunk rajta egyet, vegyük ki, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
Szórjuk meg szezámmaggal, egész mákkal vagy zabpehellyel.
A sütőben süssük 15 percig.