Ciabatta

Előkészítés
20 min
Főzés
30 min
Isteni házi kenyér, egyszerű és nagyszerű recept, ínycsiklandozó végeredmény.
Hozzávalók (1 adag)
350g kenyérliszt BL80
25g friss élesztő
3ek olívaolaj
1tk cukor
1.5tk só
250ml víz (langyos)
olívabogyó, aszalt paradicsom
Elkészítés
1. lépés
A langyos vízbe tegyük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk 15percig huzatmentes meleg helyen.2. lépés
A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, keverjük, majd gyúrjuk össze.3. lépés
Amikor már kezdene odaragadni a tálhoz, adjuk hozzá az olívaolajat és gyúrjuk egyneművé az egész masszát.4. lépés
Ízlés szerint gyúrjuk bele az olívabogyót vagy aszalt paradicsomot.5. lépés
Egy fóliával letakarva, tetejét megkenve olívaolajjal (hogy ne száradjon ki) meleg helyen betakargatva, kelesszük duplájára (kb 1h).6. lépés
Ha megkelt, borítsuk sütőpapíros felületre , és csavarjuk meg úgy egy párszor, hogy megkapjuk azt a tipikus cibatta formát.7. lépés
Melegítsük elő a sütőt 250 fokra (légkeveréses), helyezzünk alulra egy vízzel telt tepsit, mert gőzben kell sütni.8. lépés
Ha bemelegedett- begőzölt, akkor vegyük vissza 230 fokra és süssük kb. 20-25 percig.