Faluszelen logo

Ciabatta

main pic
Előkészítés
20 min
Főzés
30 min
Isteni házi kenyér, egyszerű és nagyszerű recept, ínycsiklandozó végeredmény.

Hozzávalók (1 adag)

350g kenyérliszt BL80
25g friss élesztő
3ek olívaolaj
1tk cukor
1.5tk
250ml víz (langyos)
olívabogyó, aszalt paradicsom

Elkészítés

A langyos vízbe tegyük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk 15percig huzatmentes meleg helyen.
A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, keverjük, majd gyúrjuk össze.
Amikor már kezdene odaragadni a tálhoz, adjuk hozzá az olívaolajat és gyúrjuk egyneművé az egész masszát.
Ízlés szerint gyúrjuk bele az olívabogyót vagy aszalt paradicsomot.
Egy fóliával letakarva, tetejét megkenve olívaolajjal (hogy ne száradjon ki) meleg helyen betakargatva, kelesszük duplájára (kb 1h).
Ha megkelt, borítsuk sütőpapíros felületre , és csavarjuk meg úgy egy párszor, hogy megkapjuk azt a tipikus cibatta formát.
Melegítsük elő a sütőt 250 fokra (légkeveréses), helyezzünk alulra egy vízzel telt tepsit, mert gőzben kell sütni.
Ha bemelegedett- begőzölt, akkor vegyük vissza 230 fokra és süssük kb. 20-25 percig.