Faluszelen logo

Fonott kalács tejmentesen

main pic
Előkészítés
60 min
Főzés
60 min

Hozzávalók (1 adag)

Hozzávalók kb. 400-500 grammos kalácshoz
250 g búza finomliszt
1/2 kávéskanál
50 g kristálycukor
35 g növényi margarin
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
Kb. 150 ml zabtej ( vagy bármilyen növényi tej)
12 g friss élesztő
1 db tojás ( a kenéshez)

Elkészítés

A 240 g tejből kiöntök egy tálkába 100 g-ot, villával elkeverem benne az élesztőt és a vaníliás cukrot (vagy a vanília aromát és egy pici cukrot).
Hagyom felfutni az élesztőt. Növényi tejet használva ez nem mindig jön össze. Én nem is szoktam felfuttatni, hanem ezt a lépést kihagyom és áttérek rögtön a hármas pontra.
Egy tálba öntöm a lisztet, amibe már belekevertem a sót. Hozzáadom a cukrot, a gyömbért, az olvasztott margarint, az élesztős tejet és a maradék tejet.
A robotgép hullámos karjával (vagy izomerővel, tehát ha nincs gép, akkor kézzel) dagasztom. Akkor lesz jó, ha már nem ragad, hanem elválik a táltól. Egy ruganyos, puha tésztát kapunk, amit öröm nyomogatni, piszkálgatni, szagolgatni. Nem tapad, nem ragad, hanem illatos és puha.
Beleteszem egy tálba, letakarom és egy órát békén hagyom. Ezalatt kb. a kétszeresére fog kelni.
Lisztezett deszkára borítom, picit átgyúrom, és három gombolyagra osztom.
A gombolyagokat szép szálakba sodrom, kb olyan vastagra, mint a két hüvelykujjam együtt.
Háromba osztom, mert nem szórakozgatok a négyes, hatos, meg a nem tudom én még milyen fonásokkal, megoldom a legegyszerűbbel. Szóval befonom és beteszem egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
Lekenem a tojással, és egy órát hagyom, hogy szép nagyra megint megkeljen. A két képen látszik, hogy milyen szépen megnőtt.
Az időközben légkeveréssel 180 fokra előmelegített sütőbe teszem. 20 perc után leveszem 160 fokra a hőmérsékletet, és további 10 percig sütöm még a kalácsot.
Várjátok meg, amíg legalább langyosra kihűl, különben nem lehet szépen vágni.