Foszlós húsvéti kalács

Előkészítés
120 min
Főzés
40 min
Hozzávalók (1 adag)
500g kenyérliszt
255ml tej
50g puha vaj
75g cukor
1db tojás ( a tésztába)
15g friss élesztő
1 csipet só
1 db tojás ( a kenéshez)
Elkészítés
1. lépés
Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, a tojás és a vaj is.2. lépés
Az élesztőt a langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk.3. lépés
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a cukrot.4. lépés
Hozzáadjuk az élesztős tejet és a piha vajat is m és addig dagasztjuk, amíg sima, fényes felületű tészta lesz belőle.5. lépés
40 perc alatt duplájára kelesztjük. 6. lépés
Ha megkelt, kiborítjuk a tésztát egy nyújtódeszkára, 6 egyenlő részre osztjuk, kigömbölyítjük a részeket és letakarva kb. 20 perc alatt ismét duplájára kelesztjük.7. lépés
A gombócokat kilapítjuk, hengeres kötélformákat sodrunk belőle, az elkészült hengereket a végüknél összefogjuk, és kalácsot fonunk.(Ennél a pontnál érdemes csekkolni egy youtube videót, úgy a legegyszerűbb lekövetni a fonást).8. lépés
Ha megfontuk a kalácsot, átrakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, lekenjünk a felvert tojással, és kb 20 perc alatt (meleg helyen) ismét a duplájára kelesztjük.9. lépés
A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és mielőtt betennénk a kalácsot, még egyszer lekenjük a tojással. Kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütéshez tegyünk egy kevés vizet egy tepsibe, hogy sütés közben párologjon.