Faluszelen logo

Foszlós húsvéti kalács

main pic
Előkészítés
120 min
Főzés
40 min

Hozzávalók (1 adag)

500g kenyérliszt
255ml tej
50g puha vaj
75g cukor
1db tojás ( a tésztába)
15g friss élesztő
1 csipet
1 db tojás ( a kenéshez)

Elkészítés

Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, a tojás és a vaj is.
Az élesztőt a langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a cukrot.
Hozzáadjuk az élesztős tejet és a piha vajat is m és addig dagasztjuk, amíg sima, fényes felületű tészta lesz belőle.
40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, kiborítjuk a tésztát egy nyújtódeszkára, 6 egyenlő részre osztjuk, kigömbölyítjük a részeket és letakarva kb. 20 perc alatt ismét duplájára kelesztjük.
A gombócokat kilapítjuk, hengeres kötélformákat sodrunk belőle, az elkészült hengereket a végüknél összefogjuk, és kalácsot fonunk.(Ennél a pontnál érdemes csekkolni egy youtube videót, úgy a legegyszerűbb lekövetni a fonást).
Ha megfontuk a kalácsot, átrakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, lekenjünk a felvert tojással, és kb 20 perc alatt (meleg helyen) ismét a duplájára kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és mielőtt betennénk a kalácsot, még egyszer lekenjük a tojással. Kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütéshez tegyünk egy kevés vizet egy tepsibe, hogy sütés közben párologjon.