Faluszelen logo

Gyors bableves konzerv babból

main pic
Előkészítés
10 min
Főzés
25 min
Egy gyors bableves komfort food alternatíva egy fáradt estére, vagy egy kiadós koli kaja, ha már semmi más nem jut eszedbe. Friss fehér kenyérrel a legfinomabb.

Hozzávalók (1 adag)

2 db répa (karikákra vágva)
1 db kicsi fehér répa ( karikákra vágva)
1 db kis fej hagyma ( kockákra vágva)
1 db közepes krumpli ( kockákra vágva)
1 nagy konzerv apró szemű fehér bab ( )
1 evőkanál olaj
100 gramm kolbász ( karikára vágva)
bors
1-2db babérlevél
1 kis doboz joghurt
1 evőkanál liszt
1 teáskanál 10%-os ecet
1 liter víz ( vagy alaplé)

Elkészítés

A zöldségeket meghámozzuk, és felkarikázzuk illetve felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk.
Az olajat felhevítjük egy lábosban és hozzáadjuk a hagymát és a felkarikázott répát és fehérrépát és kolbászt. Közepes lángon félpuhára pirítjuk a zöldségeket, hogy a répa szépen kiadja a színét. Kavargatjuk, hogy ne égjen oda.
Ha nagyjából megpuhult, hozzáadunk a krumplit és az 1 liter vizet vagy húsleves alaplét, zöldségalaplét.
Fűszerezzük a sóval (kellemesen sós ízű legyen a lé), egy kevés borssal, és hozzáadjuk a babérleveleket.
Fedő alatt közepes lángon addig főzzük amíg minden megpuhult, ekkor hozzáadjuk a lecsöpögtetett és átmosott konzerv babot.
A joghurtból és a lisztből habarást készítünk és a leveshez adjuk, 3-4 percig átrotyogtatjuk.
A végén egy kevés 10%-os ecettel ízesítjük.
Tipp: a sima liszt helyett használhatunk zablisztet
Tipp: Megszórhatjuk friss petrezselyemmel
Tipp: joghurt helyett használhatunk tejfölt, kb 100 g 20%-os tejföl megfelel egy kis doboz joghurt helyett
Tipp: figyeljünk, hogy 20%-os vagy 10%-os ecet van otthon, és inkább kevesebbet adjunk hozzá, és addig pótoljuk kis adagonként amíg elérjük a számunkra kedvező ízt
Tipp: Adhatunk hozzá karalábét, zellert, vagy zellerszárat is, ha épp van otthon