Gyors bableves konzerv babból

Előkészítés
10 min
Főzés
25 min
Egy gyors bableves komfort food alternatíva egy fáradt estére, vagy egy kiadós koli kaja, ha már semmi más nem jut eszedbe. Friss fehér kenyérrel a legfinomabb.
Hozzávalók (1 adag)
2 db répa (karikákra vágva)
1 db kicsi fehér répa ( karikákra vágva)
1 db kis fej hagyma ( kockákra vágva)
1 db közepes krumpli ( kockákra vágva)
1 nagy konzerv apró szemű fehér bab ( )
1 evőkanál olaj
100 gramm kolbász ( karikára vágva)
só
bors
1-2db babérlevél
1 kis doboz joghurt
1 evőkanál liszt
1 teáskanál 10%-os ecet
1 liter víz ( vagy alaplé)
Elkészítés
1. lépés
A zöldségeket meghámozzuk, és felkarikázzuk illetve felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk.2. lépés
Az olajat felhevítjük egy lábosban és hozzáadjuk a hagymát és a felkarikázott répát és fehérrépát és kolbászt. Közepes lángon félpuhára pirítjuk a zöldségeket, hogy a répa szépen kiadja a színét. Kavargatjuk, hogy ne égjen oda.3. lépés
Ha nagyjából megpuhult, hozzáadunk a krumplit és az 1 liter vizet vagy húsleves alaplét, zöldségalaplét. 4. lépés
Fűszerezzük a sóval (kellemesen sós ízű legyen a lé), egy kevés borssal, és hozzáadjuk a babérleveleket.5. lépés
Fedő alatt közepes lángon addig főzzük amíg minden megpuhult, ekkor hozzáadjuk a lecsöpögtetett és átmosott konzerv babot.6. lépés
A joghurtból és a lisztből habarást készítünk és a leveshez adjuk, 3-4 percig átrotyogtatjuk.7. lépés
A végén egy kevés 10%-os ecettel ízesítjük.8. lépés
Tipp: a sima liszt helyett használhatunk zablisztet9. lépés
Tipp: Megszórhatjuk friss petrezselyemmel10. lépés
Tipp: joghurt helyett használhatunk tejfölt, kb 100 g 20%-os tejföl megfelel egy kis doboz joghurt helyett11. lépés
Tipp: figyeljünk, hogy 20%-os vagy 10%-os ecet van otthon, és inkább kevesebbet adjunk hozzá, és addig pótoljuk kis adagonként amíg elérjük a számunkra kedvező ízt12. lépés
Tipp: Adhatunk hozzá karalábét, zellert, vagy zellerszárat is, ha épp van otthon