Faluszelen logo

Jókai bableves

main pic
Előkészítés
201 min
Főzés
301 min
Tartalmas hagyományos bableves (vagy inkább egytálétel), csülökkel, füstöltkolbásszal, rántás helyett behabarva.

Hozzávalók (1 adag)

400g füstölt tarja
250 g füstölt kolbász
300g bab
4 db (350g) sárgarépa
1 db (100g) karalábé
0.25 db (100g) zeller
1 db (50g) petrezselyem gyökér
3 babérlevél
1 ek ecet
250g tejföl 12%
2 ek (40g) liszt
1 tk púpozott őrölt pirospaprika
3 gerezd fokhagyma

Elkészítés

Feltesszük főni a füstölt tarját.
Addig főzzük, amíg a bab megpuhult. Fővés közben megkóstoljuk a levét, és sózzuk amennyire kell.
Amikor megpuhult, beletesszük a babot, babérlevelet, répát, zellert, karalábét, petrezselyem gyökeret és a felkarikázott kolbászt.
Ezután kivesszük belőle a füstölt húst.
Habarást készítünk a tejfölből, lisztből, pirospaprikából, fokhagymából.
Felhigítjuk a habarást a levessel, és visszaöntjük a fazékba.
Újra forraljuk, és 10-12 percig bugyogva főni hagyjuk.
A legvégén fél-egy evőkanál ecetet belekeverünk (óvatosan az ecettel, érdemes megpróbálni fél kanál után).