Faluszelen logo

Karibi bableves

main pic
Előkészítés
20 min
Főzés
30 min
A paradicsom és a kókusz még a leghidegebb napokon is napsütést varázsol a konyhába.

Hozzávalók (1 adag)

1ek napraforgó olaj
1közepes (150g) vöröshagyma, apróra vágva
2gerezd fokhagyma, zúzva
1 nagyobb (150g) sárgarépa, apróra vágva
2db (30g) szálzeller, apróra vágva
1 kisebb zöldpaprika, apróra vágva
1 kisebb pirosparika, apróra vágva
2db babérlevél
2tk őrölt pirospaprika
750ml paradicsomlé
120ml paradicsompüré
2tk kakukkfű
750ml zöldségalaplé
1 doboz (400g) kókusztej
90g hosszú szemű rizs
1 konzerv (400g) kidney beans
tengeri só, fekete bors
120g kenyérkocka, szikkadt
2ek olívaolaj
2tk őrölt pirospaprika
0.5tk kakukkfű

Elkészítés

Egy nagyobb lábasba felhevítjük az olajat és beletesszük az apró kockára vágott hagymát, közepes hőfokon kb 5 percig pirítjuk.
Amikor üvegesre pirult a hagyma, beletesszük a fokhagymát, zellert, sárgarépát, paprikákat, babérlevelet és az őrölt pirosparikát, majd prítsuk még 5 percig.
Keverjük bele a paradicsomot, paradicsompürét és a kakukkfüvet, és főzzük 5 percig.
Öntsük fel az alaplével és a kókusztejjel, szórjuk bele a rizst.
Forraljuk fel, azután vegyük kicsire a lángot, és főzzük 30 percig.
Adjuk hozzá a vörösbabot, és még 15 percig főzzük.
Közben a krutonhoz, melegítsük előre a sütőt 190 fokra.
A kenyérkockákat forgassuk meg az olaj, őrölt paprika és kakukkfű keverékében.
Terítsük szét, egy rétegben egy tepsiben, és 5 perc alatt aranybarnára süssük a sütőben.