Faluszelen logo

Kenyérlángos

main pic
Előkészítés
40 min
Főzés
20 min
Más nevén langalló vagy tökipompos. Tökéletes péntek esti társasozáshoz, vagy hidegen másnap reggel alkoholtól égő gyomor nyugtatására.

Hozzávalók (1 adag)

50 dkg liszt
3 db krumpli
25 g élesztő
250 ml víz
0.5 tk cukor
1.5 tk
2 dl tejföl
3 gerezd fokhagyma
3 közepes fej lilahagyma
20 dkg sajt
30 dkg szalonna
90 ml tej

Elkészítés

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, megfőzzük.
Az élesztőt közben felfuttatjuk a langyos cukros tejben.
A krumplit összetörjük és összekeverjük a liszttel, a felfuttatott élesztővel, sóval. Sűrű nokedli tészta állagot kapunk.
Duplájára kelesztjük kb 1 óra alatt.
Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszünk, vékonyan megkenyjük olajjal vagy zsírral. Ráborítjuk a tésztát és egyenletesen eloszlatjuk a tepsiben. Egy kicsit a tetejét is beolajozzuk. Megszurkáljuk.
200 fokra előmelegített sütőben, kb 20 perc alatt félig átsütjük.
Kivesszük a sütőből, megkenjük a fokhagymás tejföllel. Megszórjuk a felkockázott szalonnával, lilahagymával, végül a reszelt sajttal.
Ezután visszatesszük a sütőbe, és kb 10-15 perc alatt készre sütjük. Végig alsó-felső sütést használjunk, ne légkeverésest.