Kenyérlángos

Előkészítés
40 min
Főzés
20 min
Más nevén langalló vagy tökipompos. Tökéletes péntek esti társasozáshoz, vagy hidegen másnap reggel alkoholtól égő gyomor nyugtatására.
Hozzávalók (1 adag)
50 dkg liszt
3 db krumpli
25 g élesztő
250 ml víz
0.5 tk cukor
1.5 tk só
2 dl tejföl
3 gerezd fokhagyma
3 közepes fej lilahagyma
20 dkg sajt
30 dkg szalonna
90 ml tej
Elkészítés
1. lépés
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, megfőzzük.2. lépés
Az élesztőt közben felfuttatjuk a langyos cukros tejben.3. lépés
A krumplit összetörjük és összekeverjük a liszttel, a felfuttatott élesztővel, sóval. Sűrű nokedli tészta állagot kapunk.4. lépés
Duplájára kelesztjük kb 1 óra alatt.5. lépés
Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszünk, vékonyan megkenyjük olajjal vagy zsírral. Ráborítjuk a tésztát és egyenletesen eloszlatjuk a tepsiben. Egy kicsit a tetejét is beolajozzuk. Megszurkáljuk.6. lépés
200 fokra előmelegített sütőben, kb 20 perc alatt félig átsütjük.7. lépés
Kivesszük a sütőből, megkenjük a fokhagymás tejföllel. Megszórjuk a felkockázott szalonnával, lilahagymával, végül a reszelt sajttal.8. lépés
Ezután visszatesszük a sütőbe, és kb 10-15 perc alatt készre sütjük. Végig alsó-felső sütést használjunk, ne légkeverésest.