Kovászos uborka

Előkészítés
60 min
Főzés
180 min
Hozzávalók (1 adag)
1kg kovászolni való uborka
1 csokor kapor
2 gerezd fokhagyma
2 liter víz (felforralva, majd langyosra hűtve)
2ek só (literenkén 1ek)
1szelet adalékmentes kovászos kenyér
Elkészítés
1. lépés
Sterilizáljuk a befőttes üveget (mondjuk mosogatógépben a legmagasabb fokon kimossuk, mosószer nélkül). Akkora üveget válasszunk, amelybe szorosan betudjuk pakolni az uborkát.2. lépés
A vizet felforraljuk, elkeverjük benne a sót, majd visszahűtjük kézmelegre.3. lépés
A kovászolni való uborkát, 1-2 órára hideg vízbe áztatjuk. Ettől visszakapja a ropogósságát ha nem frissen lett szedve.4. lépés
Ezután, egy erre rendszeresített kefével, alaposan átsúroljuk, és folyó víz alatt megmossuk.5. lépés
A két végét levágjuk, és hosszában 4 cikkre belevágunk, hogy a lé átjárja. A végébe ne vágjunk bele, hagyjunk ki 1-1cm.6. lépés
Ha a víz langyosra hűlt (de nem hidegre) akkor az ubrokákat szorosan egymás mellé pakoljuk a befőttes üvegbe, bedugjuk mellé a 2 gerezd fokhagymát, a tetejére tesszük a csokor kaprot, egy szelet kovászos kenyeret, és felöntjuk a sós vízzel úgy hogy épp ellepje. 7. lépés
A kenyér nem lóghat ki a vízből mert megpenészedik, az uborka nem lóghat ki a vízből mert megsárgul.8. lépés
1 kistányérral letakarjuk az üveg száját, az üveget egy nagyobb tányérra vagy tálcára helyezzük. Meleg helyen, de nem közvetlen tűző napon, 2-3 nap alatt megérik.9. lépés
Ekkor leszűrjük, üvegekbe tesszük, visszaöntjük rá a levét, és hűtőben tároljuk.10. lépés
Kb 2 hétig eláll.