Faluszelen logo

Lencsefőzelék kolbásszal

main pic
Előkészítés
5 min
Főzés
50 min

Hozzávalók (1 adag)

500g lencse
350g füstölt kolbász
1fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2tk pirospaprika
2db babérlevél
3tk mustár
100g tejföl
1l alaplé (vagy víz)
2ek zabliszt
1ek lenmagliszt
3tk
1/4tk bors
2ek 20% ecet

Elkészítés

A lencsét beáztatjuk, kb 4-5 órára állni hagyjuk.
Az olajon megpirítom az apró kockákra vágott vöröshagymát, meg a karikákra vágott répát. Sózzuk és pirítjuk egy kicsit.
Hozzáadjuk a fokhagymát, és még egy percig pirítjuk, vigyázzunk, hogy ne égjen oda.
Leveszem a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát és elkeverjük.
Ekkor hozzáadjuk a leszűrt lencsét is, hozzáöntjük a húsleves alaplét (ha van) és felöntjük annyi vízzel hogy teljesen ellepje a lencsét.
Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, a mustárt, és a kolbászt. Fedő alatt puhára főzzük közepes lángon. Kb 40perc.
2 merőkanál lencsét, a zablisztet, lenmaglisztet, és a tejfölt összeturmixoljuk, visszaöntjük a levesbe, és még egyszer átrottyantjuk, kb 5 percig kis lángon kevergetve.
A legvégén ecetet teszünk bele, és elkeverjük.