Faluszelen logo

Paprikás csirke (néha nokedlivel)

main pic
Előkészítés
40 min
Főzés
120 min
6 adag Egy jó csirkepörkölt sose rossz!

Hozzávalók (1 adag)

PAPRIKÁS CSIRKE
2ek zsír
1.5kg alsó-felső csirke comb
300g vöröshagyma (finoman aprítva)
4gerezd fokhagyma
1közepes paradicsom (meghámozva, felaprítva)
1közepes tv paprika (felaprítva)
1.2l alaplé (vagy víz)
4tk pirospaprika
só, őrölt bors
NOKEDLI
600g liszt
3db tojás
4dl víz
2ek olíva olaj

Elkészítés

A csirkecombokat megsózzuk, megborsozzuk.
Egy nagyobb lábasban, a zsíron körbepirítjuk a csirkét, majd kiszedjük és félretesszük.
Ezután, a felaprított vöröshagymát, a fokhagymát a megmaradt zsiradékon lábasban üvegesre pirítjuk.
A paradicsomot meghámozzuk, felaprítjuk, és a felaprított tv paprikával együtt a lábasba tesszük.
Az egész keveréket addig pároljuk-hevítjük, míg az egész szép aranybarna színt kap.
Felöntjük 2dl alaplével, zsírjára pirítjuk és újabb 2dl-vel önjük fel, és további 20 percig pároljuk.
Levesszük a lábast a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük és beletesszük az előpirított csirkecombokat.
Felöntjük 2dl alaplével és további 20 percig pároljuk.
Megint felöntjük, most 4dl alaplével, és puhára főzzük a csirkét, kb 30 perc alatt.
Közben elkészítjük a galuskát. Egy nagy lábasban vizet forralunk, sózzuk bőven.
A lisztet a tojásokkal, sóval és a víz nagy részével gyorsan összekeverjük (ha sokáig kevergetjük a tésztát, kemény lesz a végeredmény), szükség szerint a maradék vizet is hozzákeverjük.
A tésztát nokedli szaggatón a vízbe szaggatjuk, megvárjuk míg feljönnek a felszínre és onnan számítva további 2 percig főzzük.
Egy nagyobb szűrővel leszedjük a kész nokedliket a víz tetejéről, hideg folyó vízzel átöblítjük, kevés olajjal meglocsoljuk, összeforgatjuk és tálalásig félre tesszük.
Tálaláshoz ecetes uborka salátát, vagy ecetes cukros fejes salátát ajánljuk.