Faluszelen logo

Pizza tészta

main pic
Előkészítés
120 min
Főzés
10 min
Gyors és egyszerű pizza tészta recept a mindennapokra.

Hozzávalók (3 adag)

500g pizza liszt (00-ás)
20g friss élesztő
2ek (15ml) olíva olaj
1tk (5g) cukor
1ek (15g)
1tk oregánó
300ml kézmeleg víz

Elkészítés

A kézmeleg vízbe belemorzsoljuk a friss élesztőt, és hozzáadjuk a cukrot. Letekarva hagyjuk kb 15 percre.
Egy dagasztó tálban összekeverjük a lisztet, sót, és az oregánót.
A dagasztó tálba öntjük a felfuttatott élesztőt, és az olíva olajat, és addig keverjük, amíg a liszt fel nem szívta a vizet.
További 5-7 percig gyúrjuk. A technikája az, hogy az egyik végéből indulva egyre jobban begöngyölítve burritó formába gyúrjuk, majd megint a rövidebb oldalán kezdjük gyúrni, göngyölno és újra burrito formába gyúrjuk. Ezt ismételgetjük 5-7 percig.
Egy legalább 3x-os nagyságú edényt beolívaolajozunk. A tésztát gömb formában beletesszük, beleforgatjuk az olívaolajas edényben, majd 2 órára, lefedve, meleg helyen hagyjuk a tésztát dagadni. (Rögtön tehetjük a hűtőbe is, ekkor viszont már 24h-t kell állni hagyni)
Még egyszer jól összegyúrjuk, amíg homogén nem lesz a tészta, majd 3 részre osztjuk.
Kinyújtjuk a tésztát, miközben liszttel szórjuk ha ragadna.
Feltesszük a feltétet (sajt, paradicsom, sonka, ...).
250 fokra melegítjük a sütőt, és 10 percig sütjük.