Rakott kelkáposzta

Előkészítés
10 min
Főzés
100 min
Hozzávalók (6 adag)
-- RÉTEGEZÉSHEZ
1 fej (1,5kg) kelkáposzta
500g 10%-os görög joghurt
40g zsemlemorzsa
25g parmezán
10ml olaj
-- RAGU
500g 7%-os darált disznóhús (vagy pulyka)
200ml paradicsomlé
300ml víz
1 kisebb (100g) vöröshagyma (felkockázva)
2 gerezd fokhagyma
1tk majoranna
1tk magyar kömény
1tk piros paprika
2db babérlevél
só, bors
180g rizs (szárazon)
Elkészítés
1. lépés
A kelkáposztát 4be vágjuk, a torzsát kioperáljuk, és kb 8 percig erős lángon sós vízben (1ek só) főzzük (nem kell lefedni). Ezután leszűrjük, és addig engedünk rá hideg vizet, amíg le nem hűlt. Félretesszük.2. lépés
A húst, olaj nélkül, egy serpenyőben elkezdjük pirítani.3. lépés
Amikor már kiengedte magából a zsírt, hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, és addig sütjük amíg üveges nem lesz.4. lépés
Ekkor jöhet a fokhagyma és még 2 percig pirítjuk.5. lépés
Hozzáadjuk a fűszereket is, és max 1 perc pirítás után, hozzáadjuk a paradicsomlevet, és a víz felét.6. lépés
30 percig közepes lángon, letakarva rotyogtatjuk, szükség szerint vízet adagolva hozzá.7. lépés
A rizst jól átmossuk, kétszeres vízben, 18 percig főzzük. Nem baj ha kicsit krémesebb lesz. A végén összekeverjük a hússal.8. lépés
A sütőt 180 fokra felmelegítjük.9. lépés
Jöhet a rétegezés. A tepsi alját kiolajozzuk, megszórjuk egy kis zsemlemorzsával, és letesszük az első réteg kelkáposztát, ami kb harmada az összesnek. Megsózzuk. A következő réteg a húsos rizs fele, utána a joghurt harmada, majd újból a kelkáposzta harmada. Megsózzuk. Ekkor jön húsos rizs fele, a joghurt harmada. Végezetül a megmaradó kelkáposztával lefedjük, a megmaradt joghurot elkenjük, és megszórjuk egy kis parmezánnal.10. lépés
180 fokon, légkeverésen, 30-35 percig sütjük.