Faluszelen logo

Reform répafőzelék zöldségfasírttal

main pic
Előkészítés
30 min
Főzés
30 min

Hozzávalók (1 adag)

A főzelékhez
30 ml olívaolaj
1 fej vöröshagyma ( (kb 90 g/fej))
2 gerezd fokhagyma
3 db nagy sárgarépa ( (200 g/szál) reszelve nagylyukú reszelőn)
200ml tejszín
1 nagyobb krumpli
1 csokor friss petrezselyem
½ db narancs ( leve)
1 l víz ( vagy alaplé)
A fasírthoz
100g krumpli
100g sárgarépa ( )
100 g zöldborsó
1 db tojás
70 g zabliszt
2 ek zabpehely
1 csokor friss petrezselyem
½ mk őrölt kömény
60 g zsemlemorzsa
Olajspray

Elkészítés

A főzelék
A hagymát felkockázzuk és megdinszteljük az olívaolajon, mikor kicsit összeesett, hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát is.
Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, 1 perc pirítás után felöntjük annyi vízzel, ami egyujjnyira ellepi, kb. 1 liter.(mehet bele alaplé is víz helyett, vagy részben vagy egészben is).
Közben feltesszük főni a krumplit sós vízben, kockákra vágva.(Így hamarabb megfő)
Amikor felforrt a főzelék alap megsózzuk, és közepesen hőfokon puhára főzzük.
Ha a répa már puha, felöntjük a tejszínnel, kiveszünk belőle egy kisebb adagot, amit a közben megfőtt krumplival összeturmixolunk, visszaöntjük a keveréket a főzelékbe és átrotyogtatjuk.
Hozzáadjuk a frissen aprított petrezselymet és a narancs levét.
A fasírt
A fasírthoz a krumplit és a répát egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a borsót egy aprítógépben durvára zúzzuk, és a zöldségeket egy keverőtálba tesszük.
Hozzáadjuk a tojást, a zablisztet, a zabpelyhet, az aprított petrezselymet, a köményt, sózzuk és összegyúrjuk.
A liszt mennyisége eltérő lehet, attól függ, mennyi levet engednek a zöldségek. Egy lágy, de formázható állagra kell törekedni.
Az sütőt előmelegítjük 170 fokra.
Kb. 50 grammos gombócokat formázunk a masszából, lelapítgatjuk, beleforgatjuk a zsemlemorzsába, majd sütőpapírra teszünk és megspricceljük olajsprayvel.
Az előmelegített sütőben oldalanként kb 10-10 percig sütjük.