Faluszelen logo

Sushi

main pic
Előkészítés
60 min
Főzés
60 min
Sushi 4 főre

Hozzávalók (1 adag)

A rizshez
400 g sushirizs
480 ml víz
40 ml rizsecet
2 ek kristálycukor
1 tk
Töltéshez
1 csomag füstölt lazac ( )
1 érett avokádó ( vékony csíkokra vágva)
1 db kígyóuborka ( vékony csíkokra vágva kimagozva)
Tojás töltelék
2 db tojás
1,5 kávéskanál cukor
1 csipet só

Elkészítés

A sushirizst hideg vízzel alaposan átmossuk. Legalább négyszer, áztatni nem kell, ezután kb 5-10 percig hagyjuk kicsöpögni
A srirachás majonézhez összekeverjük a majonézt és a sriracha szószt.
A rizst egy szélesebb edénybe helyezzük és felöntjük a vízzel, majd hagyjuk állni nagyjából 20 percet. Ez idő alatt elkészítjük a rizs ízesítését, azaz a „shamojit”.
Összekeverjük a rizsecetet, a cukrot és a sót, majd addig melegítjük, amíg a cukor és só fel nem oldódik, ezután félretesszük.
A rizst közepes hőfokon forrásig melegítjük. Ezután 12-14 percig alacsony hőfokon főzzük, majd levesszük a tűzről és a fedőt rajta hagyva hagyjuk gőzölődni 20-30 percig.
Tojás töltelék elkészítése
A hozzávalókat összekeverjük, mintha csak rántottát készítenénk.
Vékonyan beleöntöm a serpenyőbe (nem az egészet, csak részletekben, mint a palacsintánál, hogy át tudjon sülni, anélkül hogy megégne)
Amikor a teteje is megszilárdul, akkor spatulával segítségével szépen feltekerem.
A töltés
A bambusz tekerőt én folpack fóliába csomagolom, hogy tiszta maradjon, és sokáig tudjam még használni. Amikor a rizs már nem forró, és lehet vele dolgozni, akkor kezdem a tekercsek készítését.
A tekerőre teszünk egy algalapot.
Nagyjából 0,5 cm-es vastagságban egyenletesen eloszlatjuk a rizst az algalap durvább oldalán. Felül és alul ne lógjon túl a rizsréteg. Felül 2-3 centi kimaradhat simán. A felső ⅓-ban csinálunk egy kisebb „gátat” a rizsből, ami a feltekerésnél sokat fog segíteni abban, hogy egyben tartsa a tölteléket. A „gát” elé helyezünk a tölteléket (avokádó, ubi, tojás kombó vagy füstölt lazac, sajtkrém ubi kombó), majd a tetejét egy ecsettel megvizezzük, feltekerjük. A rudakat 8 részre vágjuk egy nagyon éles késsel. Vágás közben rendszeresen le kell mosni a kést, hogy ne ragadjon a rizs miatt. Ideális esetben egy óráig hűtőben pihentetjük.
Wasabival és sushi gyömbérrel tálaljuk.
Amit nem ettünk meg az a hűtőben eláll, lehet falatozgatni.