Szerb hagymás sült bab (prebranac)

Előkészítés
10 min
Főzés
210 min
A prebranac, rakott fehér bab karamellizált hagymával, a szerb konyha egyik legfontosabb étele. Populáris comfort food a balkánon, és a böjti időszak kihagyhatatlan eleme.
Hozzávalók (1 adag)
600g nagyszemű fehér bab
120ml napraforgó olaj
600g vöröshagyma, vékonyra felszeletelve
3gerezd (10g) fokhagyma, apróra vágott
1ek (10g) őrölt piros paprika
2db babérlevél
2ek só
bors
Elkészítés
1. lépés
Estére hideg vízbe áztatjuk a babot.2. lépés
Kiöntjük a vizet amiben ázott, majd jól átmossuk mielőtt feltennénk főni.3. lépés
Kb 2.5l hideg vízben feltsszük a babot főni. Sózzuk ízlés szerint, adjuk hozzá a babérlevelet is.4. lépés
Miután felforrt, közepes lángra kapcsoljuk. Így főzzük 2-3 óráig, amig a bab meg nem puhul, de még nem kezd szétmálni.5. lépés
Leszűrjük a babot, a főzővizet megvigyázzuk.6. lépés
Közben a vékony bordáira szeletelt vöröshagymát feltesszük pirulni az olajban 10-15 percig.7. lépés
15-20 perc pirítás után, hozzáadjuk a fokhagymát is a vöröshagymához, és még egy percig prítjuk, majd levesszük a tűzről.8. lépés
Belekeverjük a vöröshagymába az őrölt pirospaprikát. Hozzáöntjük a leszűrt főtt babot is, és jól átkeverjük.9. lépés
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.10. lépés
A vöröshagymás babot átöntjük egy agyagedénybe (vagy akármilyen sütőbe), és 15-20 percig besütjük a sütőben.11. lépés
Melegen és hidegen is tálalható.