Faluszelen logo

Szerb hagymás sült bab (prebranac)

main pic
Előkészítés
10 min
Főzés
210 min
A prebranac, rakott fehér bab karamellizált hagymával, a szerb konyha egyik legfontosabb étele. Populáris comfort food a balkánon, és a böjti időszak kihagyhatatlan eleme.

Hozzávalók (1 adag)

600g nagyszemű fehér bab
120ml napraforgó olaj
600g vöröshagyma, vékonyra felszeletelve
3gerezd (10g) fokhagyma, apróra vágott
1ek (10g) őrölt piros paprika
2db babérlevél
2ek
bors

Elkészítés

Estére hideg vízbe áztatjuk a babot.
Kiöntjük a vizet amiben ázott, majd jól átmossuk mielőtt feltennénk főni.
Kb 2.5l hideg vízben feltsszük a babot főni. Sózzuk ízlés szerint, adjuk hozzá a babérlevelet is.
Miután felforrt, közepes lángra kapcsoljuk. Így főzzük 2-3 óráig, amig a bab meg nem puhul, de még nem kezd szétmálni.
Leszűrjük a babot, a főzővizet megvigyázzuk.
Közben a vékony bordáira szeletelt vöröshagymát feltesszük pirulni az olajban 10-15 percig.
15-20 perc pirítás után, hozzáadjuk a fokhagymát is a vöröshagymához, és még egy percig prítjuk, majd levesszük a tűzről.
Belekeverjük a vöröshagymába az őrölt pirospaprikát. Hozzáöntjük a leszűrt főtt babot is, és jól átkeverjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A vöröshagymás babot átöntjük egy agyagedénybe (vagy akármilyen sütőbe), és 15-20 percig besütjük a sütőben.
Melegen és hidegen is tálalható.