Faluszelen logo

Tárkonyos zöldbableves gombával

main pic
Előkészítés
10 min
Főzés
35 min

Hozzávalók (1 adag)

300g mirelit zöldbab
300g mirelit gomba
1db vöröshagyma
3 közepes répa
1 nagyobb fehérrépa
2 közepes krumpli
1 gerezd fokhagyma
1ek olaj
1tk tárkony
1tk pirospaprika
2dl joghurt
2ek zab liszt
petrezselyem
só, bors
1.5l víz

Elkészítés

Az apró kokákra vágott hagymát, az olajon megpirítjuk.
Hozzáadjuk a kb 0.5cm-es karikákra vágott répát és fehérrépát.
Kb 2-3 perc pirítás után hozzáadjuk a krumplit, zöldbabot és a gombát. Ekkor hozzáadjuk a tárkonyt is, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a vízzel.
Közepes lángon, fedő alatt, addig főzzük amíg a zöldségek megpuhulnak, kb 30 percig.
Egy kis tálban megcsináljuk a habarást (összekeverjük a joghurtot a zabliszttel, pirospaprikával, és lassan adagolunk hozzá a forrásban lévő levesből 1-2 merőkanálnyi lét. Folyamatosan kevergetjük). Hozzáadjuk a leveshez, és hagyjuk, hogy rottyanjon egyet, további 5 percig főzzük.
A legvégén belekeverjük a petrezselymet.
tipp: zablisztet könnyen készíthetünk, ha a zabpelyhet kávédarálóban, késes aprítóban vagy sima turmixban finomra daráljuk
tipp: Víz helyet, maradék húsleveslét is használhatunk
tipp: A joghurt ízlés szerint tejfölre cserélhető
tipp: Pár evőkanál gerslit is belefőzhetünk