Faluszelen logo

Tejfölös gombaleves

main pic
Előkészítés
10 min
Főzés
30 min

Hozzávalók (1 adag)

1/4 db póréhagyma (lekarikázva)
2db sárgarépa (durván reszelve)
4l zöldség alaplé (vízzel helyettesíthető)
500g csiperke gomba
1 csokor zöldségzöldje
1ek keményítő
1/2ek liszt
1tk fokhagymapor
200g tejföl
10g olíva olaj
2ek ecet 20%
só, bors

Elkészítés

Olíva olajon elkezdjük pirítani a póréhagymát, majd hozzáadjuk a sárgarépát és tovább pirítjuk (kb 2-3 perc).
Hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, tovább pirítjuk amíg a gomba össze nem fonnyad.
Hozzáadjuk a petrezselymet, és felöntjük az alaplével. Felforraljuk.
Megcsináljuk a habarást: egy nagyobb tálban, összekeverjük a keményítőt, lisztet, fokhagymaport, tejfölt, sót, borsot egy kis vízzel, és addig keverjük amíg csomós a tejföl. A forrásban lévő levesbe, adagolva és folyamatosan keverve belekeverjük. Kb 5 percig tovább főzzük.
A végén az ecetet is hozzáadjuk.
tipp: Ha karfiolt főzünk előtte, annak a főzővize is használható alaplé helyett.