Tejfölös gombaleves

Előkészítés
10 min
Főzés
30 min
Hozzávalók (1 adag)
1/4 db póréhagyma (lekarikázva)
2db sárgarépa (durván reszelve)
4l zöldség alaplé (vízzel helyettesíthető)
500g csiperke gomba
1 csokor zöldségzöldje
1ek keményítő
1/2ek liszt
1tk fokhagymapor
200g tejföl
10g olíva olaj
2ek ecet 20%
só, bors
Elkészítés
1. lépés
Olíva olajon elkezdjük pirítani a póréhagymát, majd hozzáadjuk a sárgarépát és tovább pirítjuk (kb 2-3 perc).2. lépés
Hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, tovább pirítjuk amíg a gomba össze nem fonnyad.3. lépés
Hozzáadjuk a petrezselymet, és felöntjük az alaplével. Felforraljuk.4. lépés
Megcsináljuk a habarást: egy nagyobb tálban, összekeverjük a keményítőt, lisztet, fokhagymaport, tejfölt, sót, borsot egy kis vízzel, és addig keverjük amíg csomós a tejföl. A forrásban lévő levesbe, adagolva és folyamatosan keverve belekeverjük. Kb 5 percig tovább főzzük.5. lépés
A végén az ecetet is hozzáadjuk.6. lépés
tipp: Ha karfiolt főzünk előtte, annak a főzővize is használható alaplé helyett.