Faluszelen logo

Töltött paprika

main pic
Előkészítés
30 min
Főzés
40 min

Hozzávalók (4 adag)

TÖLTELÉK
1 kis fej vöröshagyma (nagyon apróra kockázva vagy lereszelve)
500g darált sertéshús
2db tojás
1/2tk bors
1púpos tk pirospaprika
1/2tk majoranna (kihagyható)
1púpos tk
150g rizs
PARADICSOM MÁRTÁS
1kis fej vöröshagyma (apró kockákra vágva)
600ml házi paradicsomlé
120g sűrített paradicsom
1ek cukor
30g kacsazsír
1tk pirospaprika
1ek rétesliszt
50g zellergumó (egyben)
zellerzöld
só, bors

Elkészítés

Paradicsommártáshoz:
A kacsazsíron, üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát egy kevés sóval.
Hozzáadunk egy evőkanál réteslisztet, és világosbarnára pirítjuk.
Folyamatos kevergetés mellett felöntjük 600ml paradicsomlével.
Hozzáadjuk a 120g sűrített paradicsomot. egy evőkanál cukrot, sózzuk borsozzuk, beletesszük a zellert és a zellerszárakat (egészben, főzés után kivesszük). Hozzádjuk a pirospaprikát. Majd felöntjük 350ml hideg vízzel.
Megkóstoljuk, hogy elég ízes-e, ízlés szerint sózni, borsozni, cukrozni lehet.
Alacsony fokozaton, lefedve rotyogtatjuk amíg megtöltjük a paprikákat.
Töltelékhez:
A rizst átöblítjük, és egy kevés sóval 80%-osra főzzük.
Finomra vágott vöröshagymát, rizst, a két tojást és a darált húst összekeverjük. Sóval, borssal, majorannával, pirospaprikával fűszerezzük.
A paprikákat megmossuk és kicsumázzuk.
Szorosan légmentesen megtöltjük őket.
tipp: ha a paprikák hegyénél keresztbe megmetszük, ott ki tud jönni a felesleges levegő, és könnyebb megtölteni a paprikát
A kimaradt töltelékből, vizes kézzel gombócokat formálunk.
Hogyha már enyhén forr a mártás, beletesszük a paprikákat és a gombócokat.
A mártás minimum háromnegyed részben el kell, hogy fedje a paprikát.
Fedő alatt, közepes fokozaton, 45 percig főzzük amíg megpuhulnak a paprikák, és a gombócok.
A zellert, és a zellerszárat kivesszük a szószból.
Cikkekre vágott, sós vízben főtt krumplival tálaljuk.