Töltött paprika

Előkészítés
30 min
Főzés
40 min
Hozzávalók (4 adag)
TÖLTELÉK
1 kis fej vöröshagyma (nagyon apróra kockázva vagy lereszelve)
500g darált sertéshús
2db tojás
1/2tk bors
1púpos tk pirospaprika
1/2tk majoranna (kihagyható)
1púpos tk só
150g rizs
PARADICSOM MÁRTÁS
1kis fej vöröshagyma (apró kockákra vágva)
600ml házi paradicsomlé
120g sűrített paradicsom
1ek cukor
30g kacsazsír
1tk pirospaprika
1ek rétesliszt
50g zellergumó (egyben)
zellerzöld
só, bors
Elkészítés
1. lépés
Paradicsommártáshoz:2. lépés
A kacsazsíron, üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát egy kevés sóval.3. lépés
Hozzáadunk egy evőkanál réteslisztet, és világosbarnára pirítjuk.4. lépés
Folyamatos kevergetés mellett felöntjük 600ml paradicsomlével.5. lépés
Hozzáadjuk a 120g sűrített paradicsomot. egy evőkanál cukrot, sózzuk borsozzuk, beletesszük a zellert és a zellerszárakat (egészben, főzés után kivesszük). Hozzádjuk a pirospaprikát. Majd felöntjük 350ml hideg vízzel.6. lépés
Megkóstoljuk, hogy elég ízes-e, ízlés szerint sózni, borsozni, cukrozni lehet.7. lépés
Alacsony fokozaton, lefedve rotyogtatjuk amíg megtöltjük a paprikákat.8. lépés
Töltelékhez:9. lépés
A rizst átöblítjük, és egy kevés sóval 80%-osra főzzük.10. lépés
Finomra vágott vöröshagymát, rizst, a két tojást és a darált húst összekeverjük. Sóval, borssal, majorannával, pirospaprikával fűszerezzük.11. lépés
A paprikákat megmossuk és kicsumázzuk.12. lépés
Szorosan légmentesen megtöltjük őket.13. lépés
tipp: ha a paprikák hegyénél keresztbe megmetszük, ott ki tud jönni a felesleges levegő, és könnyebb megtölteni a paprikát14. lépés
A kimaradt töltelékből, vizes kézzel gombócokat formálunk.15. lépés
Hogyha már enyhén forr a mártás, beletesszük a paprikákat és a gombócokat.16. lépés
A mártás minimum háromnegyed részben el kell, hogy fedje a paprikát.17. lépés
Fedő alatt, közepes fokozaton, 45 percig főzzük amíg megpuhulnak a paprikák, és a gombócok.18. lépés
A zellert, és a zellerszárat kivesszük a szószból.19. lépés
Cikkekre vágott, sós vízben főtt krumplival tálaljuk.